9 Ocak 2010 Cumartesi
Her kaşıkta ayrı bir tat ve lezzet; portakal kokusundan karanfile...
Sonunda en çok sevdiğim tatlı olan aşuremizi yapabildik; 23 çeşitten oluşan malzemeleri çoğunlukla göz kararı eklediğimiz için malzeme ölçülerini tam olarak veremeyeceğim ama püf noktası olarak 1 gece önceden kuru fasulye, nohut, buğdayı ıslatıp, ertesi gün ayrı ayrı haşlamak gerektiğini belirtmek istiyorum. Zira ben Cuma akşamından ıslatmadığım için bayağı geç haşlandılar. Hatta "Niye kızım ıslatmadın bunları, bu kadar vakit kaybettik, hepsiyle birden uğraşıyoruz,
bi dahakine unutma sakın" diye de nazikçe uyarıldım:))İş, güç vardı, yorgundum falan dedim ama nafile... Neyse bu minik dipnotu da geçtikten sonra konu komşuya dağıtıma giden kasemizde de göreceğiniz gibi analı kızlı bayağı emek vermiş olduğumuz aşuremizi yaparken yiyenlere şifa olsun, bereket getirsin diye bol bol dua ettik, Allah hepimizinkini kabul etsin.
Aşure Malzemelerimiz;
1-Aşurelik Buğday 2-Şeker 3-Kuru fasulye 4-Nohut
5-Pirinç 6-Amasya elması 7-Elazığ'dan golden elması
8-Portakal kabuğu 9-Portakal suyu 10-Karanfil
11-Çekirdeksiz kuru üzüm 12-Kuru erik 13-İncir
14- Kuru dut 15-Ceviz 16-Fındık 17-Çam fıstığı
18-Marmaris'ten tuzsuz fıstık 19-Kuş üzümü
20-Kuru kayısı 21-Tarçın 22-Tuz 23-Su
Akşam yemeğine gelince menüde; ezogelin çorba, piyaz ve fırında patatesli köfte vardı. Ben sözümü tuttum; hafta içi pek fırsat bulamadığım güzel yemekleri hafta sonunda hazır anneciğim aşureme yardım ederken yapma fırsatı buldum. Günün büyük çoğunluğu mutfakta geçti de diyebiliriz. Çoook yoruldum, anneciğimde çok yoruldu (ellerine sağlık) "evde olunca iş güç bitmez" diye de yılların değişmeyen sözünü yadettik aşurelerimizi yerken...
Fırında Patatesli Köfte
Malzemeler ve Pratik Tarif
500 gr dana kıyma
1 adet soğan
Galete unu veya bayat ekmek içi
1 kaşık domates, 1 kaşık biber salçası
Maydonoz, tuz, karabiber, kimyon, pul biber
2 diş sarımsak, 1 yumurta
3 büyük patates, 1 domates,
Kırmızı biber, çarliston veya sivri biber
Köfte içini derin bir kapta iyice yoğurup, elimizde şekil veriyoruz. Yağlanmış fırın tepsimize dilimlediğimiz patatesleri ve kırmızı, yeşil biberleri, domatesleri yayıyoruz. Üzerlerine köfteleri dizdikten sonra 180-200 derecede köfteler, patatesler kızarana kadar pişiriyoruz. Ayrı bir kapta köfte harcından ayırdığımız salçanın kalan kısmını sıcak su ve tuzla karıştırıp fırındaki tepsinin içine döküyoruz. Çok kısa bir süre daha bu şekilde pişen yemeğimizi servise hazır hale getiriyoruz. Kızartma yapılmadığı için çok daha hafif oluyor emin olun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
Ellerinize sağlık canım Allah kabul etsin harika görünüyor... Sevgiler
Ellerine sağlık canım asla hayır diyemem.Allah kabul etsin.
Canım allah kabul etsin...
Köfteyede bayıldım afiyetler olsun mutlu pazarlar...
Allah kabul etsin inşallah ellerine sağlık
Allah kabul etsin canım aşureni gerçekten nefis görünüyor bir kase aldım:)iyi haftalar..kocaman öpüyorum.
Yiyenlere afiyet ola, bakanların ağzı sulana, yapanın(yapanların) ellerine sağlık ola.
Bereketli ola,
Allah Kabul ede.
Amin... Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum dostlarım. Mutlu, güzel bir hafta olsun dileklerimle, sevgilerimi gönderiyorum:)
allah kabul etsin bereketiniz bol olsun canım
ellerine sağlık
Yorum Gönder