19 Haziran 2009 Cuma

TEBESSÜM SADAKADIR..

Alemlere rahmet iki cihan serveri Efendimiz bize sadakayı çok vermemizi telkin etmektedir. “Verecek bir şeyimiz yok Ya Resülallah” diyenlere de “İnsanlara tebessüm etmeniz de bir sadakadır” buyurmuşlardır. Yüce Rabbimizin şu nimetlerine bakınız. Herkese güler yüzle davranmayı sadaka vermiş gibi sevapla mükafatlandırıyor. Bir Müslüman olarak rastladıklarına verdiğin selâmdan, sorduğun hatırdan bile mükâfat kazanıyorsun. Peygamberimizin şu müjdesi bize ne büyük ümitler veriyor. Buyuruyor ki: “İki mü’min karşılaşıp müsafaha ettikleri zaman, aralarında yetmiş mağfiret taksim edilir. Bunun altmışdokuzu güler yüzlü olanındır.” (İhya-u Ulumid-din. c/2, sf: 179.) Güler yüz, gülleri açmış bahçe gibidir. Seyredenlere bir güzellik verir. İnsan, güzellikler karşısında güzelleşir. Güler yüzlü olanların yanında ruhu aydınlanır. İnsanın karşısındakine tebessümüyle bakılanın negatif enerjisi pozitifleşir.


Aile hayatında güler yüzün önemi daha çoktur. Çünkü insan, evindeki huzura göre topluma huzur katar. Evinden güler yüzle uğurlanmış bir erkek, sabahtan akşama kadar etrafındakilere tebessüm saçar. Aile yuvalarında huzurun ve sevginin kaynağı tebessümlü olmak, güler yüzlü davranmaktır. Asık surat, sert sözler ve davranışlar yuvaları çekilmez hâle getirir. Samimiyeti kaldırır. İnsanların kalblerini karartır. İyi ve doğruyu düşünmekten insanı uzaklaştırır. Anne-babanın hareketlerini örnek alan çocukları düşünelim. Onlar evde güler yüzlü bir geçim göremezlerse, yuva kurmaya cesaret edemezler. Her insana karşı güler yüzlü ve tatlı sözlü olunmalıdır. Yunus Emre ne güzel söylemiş: “Nazar eyle ilerü, pazar eyle götürü Yaratılanı hoş gör Yaratandan ötürü.” Böyle olursa çok dostlar ediniriz. Gönüllere taht kurarız.


Günahkâr da olsa herkese iyi davranmamız gerekir. Çünkü Peygamberimiz Efendimiz herkese karşı güler yüzlü idi. Günahkârlardan ilgiyi kesmek, onlara sert davranmak hatalıdır. Bu, onların isyanlarını artırmaya sebep olur. Onlar terk edildikleri zaman günahlarını daha çok artırırlar. Hz. Ali (r.a.) ne güzel söylemiş: “Öyle bir ömür geçirin ki, düşmanlarınız bile ölümünüze ağlasınlar...”


Hz. İsa (a.s.) irşad ediyor. Yahudiler ona kötü söz söylüyorlardı. Birisi Hz. İsa’ya sordu: – Bunlar küfrediyor sen kızmıyorsun. Üstelik hayır duâda bulunuyorsun. Hz. İsa cevap verdi: - Canı olan her gönül sahibi, nesi varsa hep onu harcar. Ne güzel söz değil mi muhterem cemaat! Herkes malını satar. İnsanda iyilik varsa iyilik gösterir. İçi kin ve nefretle dolu ise kötü davranır.


Sözümüz de yüzümüz gibi güzel olmalıdır. Söz güzelliği de çok önemli. Reddetmek bile tatlılıkla olmalıdır. Kırmadan, gönül incitmeden söz söylemelidir. Çünkü Peygamberimiz insanlara böyle davranırdı. Öyle ise Müslüman olmamızın gereğini yapalım... Mevlüt Özcan

4 yorum:

pasta evim dedi ki...

YAZDIKLARINA SONUNA KADAR KATILIYORUM ARKADAŞIM.KEŞKE HER İNSAN SELAMIN VE GÜLÜMSEMENİN NE KADAR YÜCE BİR ANLAMI OLDUĞUNUN BİLSE. RABBİM ÇOCUKLARIMIZA İMAN GÜCÜ VE GÜZELLİĞİ VERSİN.

Ballı Cimcime dedi ki...

Amin Canım İnşallah. Hayırlı Kandiller...

LEMAN dedi ki...

yazınızı okudum onun için girdim bloga ama çok güzeldi herşey bir selam da sadaka diyerek selamsız geçmedim

Ballı Cimcime dedi ki...

Ziyaretin ve selamın için teşekkür ederim canım, sevgiler...