4 Mayıs 2010 Salı

“Servet iki bardak sudan ibarettir”


"Zamanın birinde bir hükümdar varmış, zenginliği tüm dünyaca bilinirmiş. Hükümdar her gittiği yere hazinesinin bir bölümünü götürür ve bunları sergilemekten büyük onur duyarmış.

Etrafında bir sürü insan olmasına rağmen, hükümdarın en çok güvendiği ve yegane dostu bir bilge kişi varmış. Bir gün otururlarken, hükümdar bilge kişiye şöyle bir soru sormuş:

“ Sen ki göğün gizemine ermiş, bilime yön vermiş bir adamsın. İnsanlar ister hükümdar kadar güçlü, ister savaşçılar kadar onurlu olsun sana danışır ve ağzından çıkacak bir sözü beklerler. Şimdi senin gibi bilge bir adamın fikrini merak etmekteyim, benim hükümdarlığım ve servetim hakkında ne düşünüyorsun?”

Bilge bu soru karşısında hükümdarın gözlerinin içine bakarak şu sözleri söylemiş:

- “ Diyelim ki hükümdarım uçsuz bucaksız kızgın bir çöldesiniz. Ölmemek için, size uzatacağım bir bardak suya servetinizin yarısını verir miydiniz?”

- “ Verirdim tabii.”

“Zaman geçti diyelim ki susuzluğunuz arttı, size uzatacağım bir sonraki bardağa servetinizin öteki yarısını da verir miydiniz?”

Hükümdar biraz düşünmüş ve ardından “Ölmemek için evet” demiş. Bunun üzerine bilge kişi gülerek şu sözleri söylemiş:

- “Madem öyle, o zaman düşünmeye gerek yok fazlaca. Çünkü haşmetlim, sizin servetiniz yalnızca iki bardak sudan ibarettir.”"

9 yorum:

Kendimce dedi ki...

Zenginlik maddiyatla değil bence maneviyatla olur.Ne kadar paranızın olduğunun yardım edip paylaşmazsanız başkaları tarafından ne önemi var ki.Ünvanınız kimi ne kadar ilgilendirirki önemli olan insan olmak huzurlu ve sağlıklı yaşayabilmek yaşadığın andan keyif almak koşarak evine gitmek akşam hep birlikte yemek yemek sohbet etmek belki bir flim izlemek belki bir kek çırpmak oğluşla iki laf etmek böyle sayarım sabaha kadar Allah kimsenin ağzının tadını bozmasın herkes mutlu ve huzurlu olsun sevgiler

cicibebe dedi ki...

çok güzel bir yazı imiş.. paylaştıgın için teşekkürler :)

Ballı Cimcime dedi ki...

Amin.. Değerli yorumuna sonuna kadar katılıyorum, mis gibi kek kokusu, iki güzel sözün ardından gelen gülümseyişin tadını ne verebilir ki maneviyattan başka. Allah herkese sağlıklı, huzurlu bir ömür versin sevdikleriyle, mutlulukla kal canım:)

Ballı Cimcime dedi ki...

Cicişim okuyup beğendiğin için senin de yüreğine sağlık:) sevgiler..

Unknown dedi ki...

Bayildim dogrusu makaleye... Sagolasin arkadasim... Kissadan hisse,,, Sevgilerimle,

Yeşim dedi ki...

Muhteşem bir hikaye. Harikasın tatlım. İzin verirsen blogumda paylaşabilir miyim? Tabii senin bloguna yönlendirerek.
Sevgiler...

Ballı Cimcime dedi ki...

Tabii ki Yeşimcim ne demek, beğenmene sevindim:) Sevgilerimle mutlu hafta sonları canım..

Yeşim dedi ki...

Çok teşekkür ederim tatlım :) hemen hazırlayıp yayınlıyorum.
Sevgiler...

MAVİ TUTKU dedi ki...

Ne kadar güzeldi..süper bir paylaşımdı bayıldım.
2 bardak su.. hı hım..