23 Aralık 2009 Çarşamba

Türkiye'nin 340 Kadın Girişimcisinden Biri Olun!..

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın 2008 yılında başlattığı 10.000 Kadın projesi Türkiye’de Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile 10.000 Kadın Girişimci Sertifika Programı adıyla hayata geçiyor.

Goldman Sachs’ın 10.000 Kadın projesi kapsamında Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından yürütülecek olan 10.000 Kadın Girişimci Sertifika Programı’nın toplam süresi 3 yıldır. Bu üç yıllık süre içerisinde toplam 340 kadına ülkenin ekonomik büyümesine ivme kazandıracak küresel girişimciler olmaları için eğitim verilmesi hedeflenmektedir.

2008 Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) raporuna göre:

Türkiye’de girişimciler yeni iş kurmak için gerekli beceriye sahip olduğuna inanıyor (%44). Ancak gelecek 3 yıl içinde yeni bir iş kurma beklentisi % 21 oranında kalıyor.
Türkiye verimlilik bazlı ekonomiler sıralamasında %10.7 ile 12. sırada yer alıyor, ancak dünya genelinde ortalamanın çok altında ve 33. sırada yer alıyor.
Türk girişimciler yeni bir iş kurmak için gerekli beceriye sahip olduklarına inanmakla birlikte, eğitime önem vermiyor.
Türkiye’de okulda gönüllü olarak girişimcilik eğitimi almış kişi oranı %1.9, zorunlu girişimcilik eğitimi almış kişi yüzdesi ise sadece % 0,6. Yani toplamda sadece % 2,5 oranında kişi gönüllü ve/veya zorunlu girişimcilik eğitimi almış bulunuyor. Oysa bu oran Şili, Slovenya, Kolombiya’da % 24 mertebesinde. Bu açıdan bakıldığında Türkiye girişimcilik eğitiminde en alt sırada bulunuyor.

Dünyada 10.000 Kadın

10.000 Kadın, yerel pazarlarda 60’ı aşkın akademik kurum ve sivil toplum kuruluşundan oluşan bir ağ tarafından yürütülmektedir. Financial Times’ın dünyanın en iyisi saydığı 10 işletme okulundan yedisi de dahil olmak üzere, 37’i aşkın lider işletme okulu 10.000 Kadın projesinde yer almaktadır. Akademik ortaklar arasında Harvard Business School (ABD), the Wharton School of the University of Pennysylvania (ABD), Fundação Getulio Vargas Escola de Administração de Empresas (Brezilya), Saïd Business School of the University of Oxford (İngiltere), the Indian School of Business (Hindistan), Tsinghua University of School of Economics and Management (Çin) ve Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi (Türkiye) bulunmaktadır.

Programın hedefleri şöyle sıralanabilir:

Yüksek kaliteli bir işletme eğitimi alamamış kadınları güçlendirmek
Sadece girişimci değil, ülke ekonomisine ivme kazandıracak küresel girişimciler yetiştirmek
Kadınlara işletme ve yönetim eğitimi vererek paylaşımcı ekonomik büyümeyi desteklemek
Kadınların kendi işlerini kurarak yeni iş alanları yaratmasına ve ailelerine, toplumlarına ve uluslarına daha fazla zenginlik kazandırmalarına yardımcı olmak
Pazarlama, insan kaynakları yönetimi, finans & muhasebe, ağ kurma, finansman ve iş planlama konularında eğitim programları sunarak girişimci kadınların kapasitelerini arttırmak
Eğitim gören girişimci kadınları birer küresel oyuncu olarak yetiştirebilmek için mentorluk, koçluk ve ağ oluşturma faaliyetleri ile onlara kapsamlı destek hizmetleri sunmak
Ölçme ve değerlendirme
En iyi uygulamaları paylaşmak ve programla ilgili iyileştirmeleri yapmak

2010 Yılı Eğitimleri için Proje Takvimi:

Kasım 2009-Ocak 2010: Başvuru dönemi
Ocak-Mart 2010: Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların seçimi
Mart-Aralık 2010: Eğitimlerin verilmesi

Program İçeriği ve Amaçları

Projenin ilk yılı olan 2010 içinde 3 grup halinde toplam 100 kadına girişimcilik eğitimi verilecektir. Eğitimler 6 modülden oluşmaktadır.
Eğitimin toplam süresi 3 aya yayılmış şekilde 6 haftadır (150 saat). Ders programları girişimci kadınların sosyal ve çalışma hayatları dikkate alınarak tasarlanmıştır.

Eğitim Programı

iş planı hazırlama
temel girişimcilik becerileri
muhasebe ve finans
finans kaynaklarına ulaşma
satış ve pazarlama
üretim planlaması ve organizasyonel planlama

Eğitimler her katılımcıya program süresince sağlanacak dizüstü bilgisayarlar desteğinde gerçekleştirilecek ve eğitim dili Türkçe olacaktır. Derslerin verilmesinde hem Özyeğin Üniversitesi akademisyenleri; hem de profesyonel danışman/eğitmen ve konuk konuşmacılardan yararlanılacaktır.

Günümüzde pek çok iş kadını; mentorlar, ağlar, danışmanlık ve diğer önemli destek hizmetlerinden yoksundur. Sertifika alan her bir kadın girişimci, mezun olduğu günden itibaren en az bir yıl süre ile izlenecek ve kendisine gerekli olacak mentorluk ve koçluk hizmetleri de verilecektir.

http://www.10000kadin.org/assets/files/10000Kadin_brosur.pdf
http://www.10000kadin.org/form.php?q=Basvuru

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi

Kuşbakışı Caddesi 2 Altunizade 34662 Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 559 2354 E-posta: info@10000kadin.org

Arkadaşlar düşünenler için kaçırılmaz bir fırsat, lütfen başvurunuz için acele edin. Sevgilerimle...



Hiç yorum yok: