19 Haziran 2010 Cumartesi

"Çocuklarımızın tatil kitapları nasıl olmalı?"

"Merhabalar Sevgili Dostlar..

Yavrularımız tatile giriyor nihayet.
Onlara güzel,eğlenceli bir tatil vermek ve sağlamak bizim görevimiz.
İllaki pahalı bir tatil olması gerekmiyor.
Yeterki minicik bedenleri ve beyinleri dinlensin,eğlensin.
Onları derslerle yazın da sıkboğaz etmeyeceğinizi umarım.
Size tatil kitaplarında olması gereken özellikleri alıntıladım aşağıda...
Tüm sevgimle tüm yavrucuklarımızı öpüyorum.
Onların kocaman yüreklerinde yer bulmak dileğimle...

UZMANLARA GÖRE TATİL KİTAPLARININ FAYDALARI

Eğitim-öğretim yılı içinde işlenen dersler tatil kitaplarında eğlenceli bir biçimde tekrar ediliyor. Bilmece, bulmaca, fıkralar, karikatürler, tekerlemeler, boyama sayfaları, el becerisini geliştirici aktiviteler ve zeka oyunları öğrencilerin güzel vakit geçirmelerini sağlıyor. Sayfalarında yer alan bu tür bölümlerin dışında tatil kitapları öğrencileri güzel davranışlara da teşvik edici mesajlar vermesiyle de fayda sağlıyor. Öğrencileri kitap okuma, kütüphaneye gitme, el becerisini geliştirme, günlük tutma ve çevreye duyarlılık gibi konularda teşvik ederek çocuğun daha sosyal bir kimlik kazanmasına da öncülük ediyor. Çocuklar bu kitaplar sayesinde tatillerini daha verimli hale getiriyor ve aileleriyle birlikte farklı faaliyetler yapma fırsatı buluyorlar.

NT Mağazaları Kitap Kategori Sorumlusu Süleyman Ezber yaz tatil kitaplarının Mayıs ayının sonundan itibaren tüm şubelerin raflarında yerini aldığını belirtiyor. Haziran ayının ilk haftasından itibaren tatil kitaplarında yoğun satış grafiğinin görüldüğünün altını çiziyor. NT Mağazaları’nın uzman kadroları tarafında denetlenerek çocukların gelişimine en uygun içerikte tatil kitapları raflardaki yerini alıyor. Mağazalarının çoğunda istihdam edilen çocuk gelişimi uzmanları da tatil kitabı seçmekte zorlanan velilere çocuklarının özelliklerine uygun tatil kitapları ve diğer kitap çeşitlerini satın almalarına yardımcı oluyor.

Zambak Yayınları İlköğretim Yayın Yönetmeni Murat Olukpınar ise tatil kitaplarında aranması gereken özellikleri şöyle sıralıyor;

1- Öncelikle yıl içinde çocukların sürekli elinden düşmeyen ders kitaplarına ve test kitaplarına benzememelidir.

2- Adı üstünde tatil kitabı tatil havasında olmalıdır.

3- İçinde o yıl edinilen bilgilerin tekrarı amacıyla testler, ilginç sorular ve etkinliklerin olmalıdır. Ancak bunların ağırlık kazanması değil aralara serpiştirilmesi gerekir.

4- Tatil kitabı çocuğa o yıl kazandıklarını unutturmamanın, hatırlatmanın, canlı tutmanın yanında yepyeni bilgi ve beceriler de kazandırmalıdır.

5- Özellikle okuma sevgisini mayalama adına zevkle heyecanla okunan masal, hikâye ve şiirlerle süslenmelidir.

6- Çizgi hikâyeleri, bilim, araştırma ve gözleme dayalı etkinlikleri olmalıdır.
7- Fıkra, oyun ve eğlence sayfalarıyla, zekâ geliştirici yetenek testleriyle zenginleştirilmiş bir kitap olmalıdır.

8- Bilhassa 7-9 yaş grubunda görselliği ön planda olan, rengârenk sayfalar yer almalıdır. Çocuk, sıcak havalarda ancak böylesine etkili ve güzel kitapları okuyabilir.

9- Hepsinden önemlisi, bütün bunların yanında “anne ve babaya saygı, çevreyi koruma, temizlik, dürüstlük, çalışkanlık, insan sevgisi gibi” evrensel değerleri, bütün insanlığın ortak değeri olan insanî ve ahlakî değerleri çocuklara kazandırmaya gayret eden bir kitap olmalıdır."

--
Bu bülten Zernişan Yayla grup yöneticisi tarafından "Beyaz Yakalılar" grubu için yazıldı. (Haziran-2010)

XING'den Sn. Zernişan Yayla'ya bu paylaşımı için çok teşekkürler.

3 yorum:

Neşetuana dedi ki...

canım mimledim sizi:)
http://www.nesetuana.com/2010/06/mimlendim.html

Ballı Cimcime dedi ki...

Mim'i yakaladım ilk fırsatta yanıtlayacağım Neşecim, teşekkürler. Sevgilerimle..

NiLaY dedi ki...

süper bir bilgi teşekkürler :)