15 Haziran 2010 Salı

İŞ YERİNDE MUTLU OLMANIN 7 YOLU

İşyerinde iş yığınları arasında saatlerin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Günler böyle akıp gidiyor, işinizden aldığınız zevk ve tatmin giderek azalıyor, yerine bitmemiş işlerin stresi gelmeye başlıyor. Peki ne yapmalı?

Yeni bir iş gününe başladınız. Durmadan çalan telefon, şefin acilen istediği dosyalar, bunlar yetmiyormuş gibi iş arkadaşlarınızdan gelen sorular, zaten yetiştirmeniz gereken projelerin üstüne eklenince saatlerin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Bakıyorsunuz iş saati sona ermiş ve günün sonuna geldiğinizde, yine işlerin yarısı yerinde duruyor. Günler böyle akıp gidiyor, işinizden aldığınız zevk ve tatmin giderek azalıyor, yerine bitmemiş işlerin stresi gelmeye başlıyor. Bu stres gün geçtikçe artıp kronik bir hale geliyor. Kronik stres ise sağlığımızı tehdit eden unsurların başında geliyor. Bu gidişe karşı bir şeyler yapmayı deneyip, sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz aslında.;

İŞ YERİNDE MUTLU OLMANIN 7 YOLU

1- VAKİT NAKİTTİR: Zamansal öncelikleri 60 : 40 ilkesine göre belirleyin. Bunun anlamı şudur: Zamanın yüzde 60’ını asıl işinize ayırın, yüzde 20’sini beklenmedik aktivitelere ve geri kalan yüzde 20’sini ise kendinize ayırın. Zamanınızı planlarken daima kişisel performans eğrinizi dikkate alın. Sıkıcı veya zor işleri öğle tatilinden sonraya bırakmayın ve bunları daha zinde olduğunuz sabah saatlerinde halledin, böylece bitmemiş tatsız bir işin stresini de üstünüzden atmış olursunuz.

2-SIKICI OLANLARI ÖNE ÇEKİN: Aynı öneme sahip iki iş varsa daha sıkıcı olanı önce yapın. Sözgelimi memnuniyetsiz bir müşteriyle görüşmeniz gerekiyorsa buna öncelikverin. Zira hoş olmayan işler ertelendikçe sizi bloke eder. Oysa bu tip işleri masadan temizledikçe sonrakilerin önü açılır.

3-MASA TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ: O an üzerinde uğraştığınız iş veya projeyle alakası olmayan dosyaları, kağıtları masanızdan kaldırın. Masada yığılı evraklar sizin o anda uğraştığınız işe yoğunlaşmanızı zorlaştırır ve işlerin arasında boğulduğunuz izlenimi yaratır.

4-DOĞRU ZAMANDA ‘HAYIR’ DEMEK: Bir işi yaparken araya girmesi gereken kısa zamanda çözümlenebilecek başka acil durumlar karşınıza çıkabilir. Ama bu, kesinlikle rutin bir hale gelmemelidir. Onun için bazen “Hayır” diyebilmelisiniz, “Hayır” diyebilmek sizi bazen çok ağır stres yükünden kurtarabilir, gerektiğinde kibarca reddetmeyi öğrenin.

5-GEVŞEMEK İÇİN MİNİ MOLALAR: Saatler boyunca bilgisayar başında oturmak kas gerginliğine olduğu kadar performansın düşmesine de neden olur. Kısa gevşeme egzersizleri ve aralar gücünüzü tazeleyecektir. Sözgelimi gözlerinizi kapatarak veya pencerenizden dışarı bakarak çalışmaya kısa aralar verin. Şakak ve alın masajı da çok rahatlatıcıdır. Parmak uçlarınızı alnınızın ortasına koyun ve yavaşça bastırarak şakaklara doğru hareket ettirin. Devamlı çalışıyorsanız, bir saat içinde bunları yapacağınız üç ila beş adet mini mola verin.

6- ÖNCELİKLERİ BELİRLEYİN-EISENHOWER İLKESİ: Önünüze yığılan iş yükünü düzenlemek için eski ABD başkanlarından Eisenhower’in öncelik sıralaması faydalı olabilir: ‘Önemli ve acil’ olanlar en öncelikli konulardır. Bunu ‘acil’ olanlar izler. Bunlar belirli bir zamana kadar bitirilmesi gereken işlerdir. Üçüncü sırada ‘önemli’ olan konular yer alır. Bu öncelik sistemine göre işlerinizi düzenleyebilirsiniz. Bir aktivite listesi yapın ve her bir işe ayırmanız gereken zamanı belirleyin. Listede tamamladığınız işleri işaretleyin. Her bitti işaretinden sonra motivasyonunuz artacaktır.

7-İŞ ÇIKIŞINDA SORUNLARI BÜRODA BIRAKIN: İş günü bittiğinde, iş gününün sorunlarını büroda bırakın. İşten ayrılmadan önce 20 dakika kadar bir zaman ayırın ve o gün yaptıklarınızla ertesi gün yapmanız gerekenleri planlayın. İşle ilgili durumları bu 20 dakikada düşünüp planlayın, mümkünse iş dışına taşımayın ve özellikle yatak odanızda bunları düşünmemeye çalışın ki dinlendirici bir uyku uyuyabilin.

İş sonrası kişinin kendisine zaman ayırması ve bu zamanı kendisinin hoşuna giden bir aktiviteyle değerlendirmesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi çok yararlıdır. Stresli bir iş gününden sonra işten uzaklaşmak ve yürüyüş yapmak rahatlatıcı etki gösterir. Her gün düzenli egzersiz de stresi azaltma konusunda etkilidir. Sosyal yaşam yani dostlarla bir olmak, onları arayıp, aranmak yeni dostlar edinmek de günün stresinden uzaklaşmaya çok yardımcı olur. Bu arada eğer kendiniz çok stres altında olduğunuzu düşünüyorsanız veya yakınlarınız sizi uyarıyorsa, o zaman profesyonel yardım almayı deneyin, çok fayda görürsünüz.

*Sabah gelen mesajlarda bu güzel önerilerle karşılaşıp, tamamının uygulanabilirliği tartışılsa da sizlerle de paylaşmak istedim.

7 yorum:

Sevil Şahin dedi ki...

canım tam bana göre bir yazı olmuş
ayrıca sayfama bıraktığın destek mesajın ve duaların için teşekkür ederim sevgiler

Ballı Cimcime dedi ki...

Sevilcim, ne demek ben teşekkür ederim. Güzel haberlerinizi de bekliyorum inşallah. Sağlıkla, sevgiyle kal canım.

Damak Tadı dedi ki...

Güzel paylaşımın için teşekkürler..Sevgilerle..

Esradan dedi ki...

merhabalar canımm, gönlünüzce güzel bir güne uyanmanızı dilerimm,sevgiler

Işıl dedi ki...

tesekkurler

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

hoş bir paylaşım olmuş :) teşekkürler...

nesrin dedi ki...

Biz bunlari bir yapabilsek, daha kim tutar bizi?
Sevgiler...