18 Şubat 2010 Perşembe

Hem leziz hem mutluluk hormonunu tetikleyenler:))


Çok sevdiğim arkadaşım Belginciğimin ellerine sağlık muhteşem olmuştu. Parmaklarımızı da beraber yiyecektik nerdeyse...

Bu tatlıyı bilmeyen yoktur sanırım. Kuru incire bayıldığım için tatlısına da hayranım:) İlk Kavacık Tarçın Cafe'de tanışmıştım bu harika tatlıyla, sene 1999, üstelik üzerine çikolata sosuyla bol kalorili olarak hazırlıyorlardı. Serapçığımı önceleri yarısını yemeye ikna edip beraber ısmarlardık, sonraları yarım porsiyon yetmeyince koca dilimleri tek başına ülütür olmuştuk:) Artık bu pratik tarifle ben de evde deneyebileceğim;

İNCİRLİ TATLI

KEK İÇİN

-10adet kuru incir

-1 su bardağı ceviz içi

-1 su bardağı toz şeker

-1 su bardağı un

-3 adet yumurta

-1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ İÇİN


1,5 su bardağı su

-1yemek kaşığı neskafe

-Yarım su bardağı toz şeker

MUHALLEBİ İÇİN


-2 yemek kaşığı buğday nişastası

-1 yemek kaşığı un

-1 lt süt

-5 yemek kaşığı toz şeker

-100 gr tereyağ

-1 paket kremşanti

HAZIRLANIŞI

Yumurta ve şekeri bir kaseye koyup mikserle çırpalım. Cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırınız. Daha sonra akşamdan ıslattığımız incirleri blendırdan geçirip ilave edelim. Fırın tepsisine döküp 160 dereceli fırında pişirelim. Isı bu dereceden fazla olmamalı. Piştikten sonra 5 dk bekletip şerbet malzemelerini karıştıralım kekin her tarafına dökelim.

Diğer taraftan nişasta, un, şeker ve unu karıştırıp üzerine yavaş yavaş sütü boşaltıp karıştırarak krema yapalım inmeye yakın tereyağını koyup soğumaya bırakalım. Diğer taraftan kremşantiyi bir çaybardağı sütle mikserle karıştıralım buz dolabına koyalım. Pişirdiğimiz kremayı da buz dolabına koyup 20 dk soğuduktan sonra iki kremayı mikserle karıştıralım hazırladığımız kekin üzerine yayalım kakao veya hindistan ceviziyle süsleyip buzdolabında 2-3 saat dinlendirelim daha sonra dilimleyerek servis yapalım. İsteğe bağlı olarak çikolatalı sos da kullanabilirsiniz. Afiyet şeker olsun...

Bu öğlen yemekte İçerenköy Carrefour'daydım. Koton mağazasında %70 indirim vardı onu da değerlendireyim dedim:) Fakat birkaç gündür nezle ve boğaz ağrısıyla keyifsiz olduğum için alelacele bir şeyler alıp çıktım. Bu nanemollalığın sebebi malum; Cumartesi gününün soğuğunda ayakkabıcı ayakkabıcı dolaşmak :( Neyse bu tatsız konuyu açmayayım yine...
Akşam saatinde hazır boğazımdaki yanma alevlenmişken, sıcak çikolata hazırlamıştım onu paylaşayım; hem sıcak sıcak iyi geliyor, hem de çikolatanın yumuşak tadı mestediyor:) Tavsiye ederim, dinlendirici ve endorfin hormonunu hızla yükseltiyor...


DEMEDİ DEMEYİN!

İçinde endorphin bulunan besinlerin insanı mutlu ettiği artık kabul edilen bir gerçek. En çok endorfin içeren veya endorfin salınımını en çok arttıran 9 besin aşağıda sıralanmıştır. Bu besinlerin çoğu bol kalori içerdiğinden, mutluluğunuzun kilo artışıyla sekteye uğramaması için kalori miktarlarını hesaplayarak tüketin.

ÇİLEK

C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır, çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı korur, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

MUZ

Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

ÜZÜM

Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer. Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk. Sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.

PORTAKAL

C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi geçirir. Vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezlede portakal suyu, şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.

ÇİKOLATA

Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli, mutluluk hormonu "serotoninö anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilaminö insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan flavonoid adlı bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırıyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekleşiyor.(günde 30 gr)

DONDURMA

Çok yenirse şişmanlatıyor,az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor. Amerika da kişi başına 25 kg. Türkiye de kişi başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vitamini içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

MAKARNA

Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.

EKMEK


Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

FISTIK

Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma İmp.da " Tanrı yiyeceği " olarak adlandırılan fıstığın kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı bildirildi Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanısıra, beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilebilir.

SUSAM

Simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.

19 yorum:

İnci Yemek dedi ki...

Bu tatlı bizim evin bir numaralı tatlısı:) oldu artık canım.Arkadaşının ellerine sağlık iyi ki hazırlayıp sana tattırmış:)
süper değilmi:)

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik, Ben de yaptim iki kez, bu kek mi desek, tatli mi? Cok lezzetli oluyor, insanin yedikce yiyesi geliyor... Sevgilerimle,

yaprakela dedi ki...

elınıze saglık cok guzel gorunuyorlar :)

burcunokta dedi ki...

Muhteşem bir lezzet, incirin verdigi çıtırdıya bayılıyorum, ellerine saglık. sevgiler.

Ballı Cimcime dedi ki...

İncicim süper ötesi bir lezzet:))

Filizcim ıslak kek gibi de düşünebiliriz gerçekten, sevgilerimle..

Sevgili NİN, çok teşekkürler canım:)

Burcucum al benden de o kadar, en çok sevdiğim çıtırtısıdır incirin; tartlarda da nefis oluyor. Sevgiler..

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

CANIM,ÇOK GÜZEL GÖRUNUYOR, HİÇ DENEMEDIM.SU REJIMIM BITSIN ILK FIRSATTA DENEYECEGIM.
EMEGINE SAGLIK.
SEVGİLER..

Güneş Akay dedi ki...

Bu tarif çok iyi geldi :) Deneyeceğim Mutlaka.

Mutfak Dili dedi ki...

Ellerinize saglik cok guzel siteniz var. Masallah . Ayrica bu yazınızdaki fincanalrı cok beyendim. Harika. Bende fincan hastaliğı var diye bilirim. surekli yeni fincan deyisdiririm. Cayın lezzeti her birinde farkli oluyor. Başarılar dilerim.

Ballı Cimcime dedi ki...

Cemilecim harika gidiyosun, azıcık biz de özensek ne güzel olur:)) Azimle devam et canım, sonrasında kutlama tatlısı olarak denersin. Sevgiler..

Güneşcimmm Hımmm yemede yanında yat misali, süperrr... Hemencecik denemelisin:)

Sevgili Mutfak dili öncelikle blogumu beğendiğine sevindim, güzel yorumuna da ayrıca teşekkür ederim:) Bu fincanlar tüm ürünlerine bayıldığım ve beğenerek kullandığım Eternity'den
Kahvaltı seti olarak eşim evlilik yıldönümüzde almıştı sağolsun, sana da tavsiye ederim tatlım. Çaya da kahveye de gelincikli tatlar katıyor:) Sevgilerimle...
http://www.guzelis.com.tr/porselenyemektk/44pcskahvaltitk.asp

Magia da Inês dedi ki...

Olá, amiga!
Seu cantinho... é tudo de bom!!!
Lindo, criativo, nutritivo e delicioso... amei!...
Você é muito talentosa... parabéns!
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Itabira - Brasil

Esra dedi ki...

Bu lezzete kim olsa bayılır,ellerine sağlık...

CAHİDE dedi ki...

Mutlu olmaya ne çok ihtiyacımız var.Üstteki tatlıdan bir dilim alıyorum canım sevgiler...

sevimlimutfak dedi ki...

Çok değişik bir tarifmiş, en kısa zamanda yapılacaktır. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

mutluluk ne kolay değilmi bazan bir dilim pasta ile bazan tatlı bir tebessim le hep böyle mutlu olun ve mutlu kalın ama azıcık da mutsuz insanları düşünüp dua ve dua edelim sevgiyle kalın

Ballı Cimcime dedi ki...

Olá, amiga Magia!
Obrigado por visitar com meu amor.
Vim visitar. Aberto blog dá erro quando. Beijinhos.

Ballı Cimcime dedi ki...

Esracım keşke hep vakit bulabilsekte böyle güzel tatlılardan hazırlayabilsek değil mi? Teşekkür ederim canım, sevgiler..

Ballı Cimcime dedi ki...

Cahidecim, çok haklısın bu zamanda küçücük şeylerden bile mutluluk payı çıkarmaya ihtiyaç duyuyoruz. Her şeyin gönlünce olması dileğimle bir dilimini yolluyorum, sevgiler..

Ballı Cimcime dedi ki...

Sevimli mutfak'cım senin yaptığın enteresan tariflerin yanında bu ne ki:) Yine de denemek için sabırsızlanacağın bir tat emin ol, sevgilerimle..

Ballı Cimcime dedi ki...

Dilek hanımcığım; Amacım; hayata dair hoş tebessümleri yansıtmak; bazen bir tatlı dilimiyle, bazen hoş bir yazıyla, bazen de güzel bir günle... Yoksa olumsuzluklar aleni paylaşılmasa da hepimizin hayatında olabiliyor. Kimi zaman mutlu, kimi zaman üzgün ve mutsuz, kimi zamanda çaresiz kalabiliyoruz. Hüzünlerimiz, streslerimiz, kaygılarımız, hatta kavgalarımız oluyor da, susuyoruz. Hiçbirimizin hayatı dört dörtlük değil... Önemli olan halimize şükredebilmek ve karamsarlıktan kurtulmak için pozitif konulara yönelebilmek. Örn; blogların çoğunda sadece yemek tarifleri var veya günlük hayatından bazı kesitler. Ama sırf bunlarla bu çok mutlu, bu bıkkın, bu üzgün bilemeyiz ki; nasıl anlayalım iç dünyasında neler yaşadığını; sadece güzel temennilerle katılabiliriz hayatına değil mi?
Ancak Allah her şeyi gören, duyan, bilendir. Dualarımızı da, sorunlarımızı da biliyor; Allah bize yeter,O ne güzel vekildir! (Al-i İmran 3/173)

Rabbim herkese sağlık, mutluluk, huzurlu bir yuva ve hayırlı evlatlar nasip etsin. Sevgilerimle…