3 Şubat 2010 Çarşamba

Canavar hikayelerini bırak, içindeki sesi, kendini dinle!..


"Kimin hayatını yaşıyorsun sen? Kendininkini mi? Öyle mi?
Hep mi? Dursan baksan şimdi ne kadar kaldın bu hayatta? Kendinde ne kadar sen varsın? Dursan baksan şimdi, kendini ikna ede ede ne kadar yol gittin kendinden? "olması gereken bu" diye, "Hayatın zaten pek fazla numarası yok"? "Zaten daha ne olacaktı?" diye... "Burası iyi, güvenli" diye diye...

Ne kadar yol gittin kendinden hikayeler anlata anlata? Düşünsene, o hikayelerle ne kadar çok zaman oyalandın aslında başkasının olan hayatlarda? Oysa bi gün...
Kendine geri yürüyeceksin. Bu yüzden dikkat et de fazla uzaklara gidip geri dönüş yolunu kaybetmeyesin.

Beyaz çakıllar bırak...

Dikkat et. Bir gün geri dönüş yolu için kendine beyaz çakıl taşları bırak mümkünse. Çünkü sonra dönüp geriye baktığında kendine geri giden yolu hiç bulamayabilirsin. Yerini yönünü şaşırıp, ormanda çöküp kalmış çocuk gibi etrafında çoğalan seslerden korkabilirsin.

Bir gün, söylüyorum sana, büyük bir sarsıntıyla kendini bir vitrin camında göreceksin. İnsanlar gelip geçecek arkandan, hayat arkada akmaya devam edecek. Sen donakalacaksın.

Elinde çantan olacak belki, çantana şaşıracaksın. Üzerindeki paltoyu kim yapıştırdı sana, bu atkıyı kim sardı boynuna? Bu yüze çizgileri hangi kayıp zamanlar çizdi? Sen orada mıydın o zaman?

"Bütün bunlar oldu mu?" diye şaşıp öylece vitrin camında eskidenki bir halini göreceksin. Kendini ne kadar özlemiş olduğunu düşünüp öylece, arkadan insanlar akarken, yollar geçerken arkandan, içinde çekirdeğin burularak, bir gün söylüyorum sana, kendine geri dönmekten başka bir çaren olmadığını göreceksin.

"Bedeli neyse ne!" diyeceksin. "Kim üzülürse üzülsün!" diyeceksin "Olacaksa olsun bütün ayıplar". İnsan ancak yeniden canlanınca anlar ne kadar cansızlaştığını. Yeniden kıpırdamaya başlayınca damarın anlarsın o ana kadar kendini uyuttuğunu. Yaşamaktan başka ne varsa onları yapıyor olduğunu.

İşte tam o zaman önünde derin, dibi görünmeyen bir uçurum açılacak. Sen eğer o yardan aşağıya atlamazsan en derin karanlıklardan daha karasına gömülecek gibi hissedeceksin kendini.

Artık bu hayat, bu başkasının olan, yakanı paçanı bıraksın, o uçurumun dibinde en beter cehennem olsa da atlayayım isteyeceksin. İşte böylece tuhaf bir yanılsamayla, kendinden binlerce hayat mili uzaklaşmış olsan da, tuhaftır hakikaten bu yanılsama, bir anda kendine geri döneceksin. Kalbin yeniden sana ait olacak o zaman, ellerin sana geri gelecek ve bu çanta, bu palto senin üzerindeki bir şaka gibi duracak.

Hiç korkma, oldu mu? Çünkü hayat, kendini hayattan geri alanın önünde eğilir sadece. Gerisi sadece ödüldür. Ancak kendi kendine kavuşan insan geceleri köpeklerin saldırısına uğramadan uyur. Yatakların altından canavarlar gider bir anda, evler ferahlar, sokaklar kıvırıla kıvrıla gıdıklar yeryüzünü. Yatakların altından canavarlar temizlenir, bir kere daha söyleyeyim.

Korkuları yenebilmek

Sana ne diyeceğim biliyor musun? Anladım ben bütün o masallarda neden canavarları öldüren bir garibana verdikleri prensesleri. Çünkü ancak korkuları öldürenler hak ediyor, o güzel kızları, kraliyet sofralarını, o sonsuz şölenleri. Ancak canavarları öldürenler ispatlıyor insanlara yeniden, korkuların yenilebileceğini.

Onlar işte, insanlığın aradığında bulacağı geri dönüş yollarındaki, beyaz, parlak, küçük çakıl taşları gibi duruyorlar. Her gün aslında onlar ve her gece, sana, bana, diğerlerine herkesin kendine ait olabileceğini, herkesin sadece kendine ait olduğunu söylüyorlar. Ah! ne güzel oluyor o zaman. Ne güzel oluyor uyandığın ilk sabah..."

8 yorum:

Nuray dedi ki...

böyle bir doğa manzarası var mıdır gerçekten?
İlk defa görüyorum mavi kelebek ve bayıldım onlara...

Ballı Cimcime dedi ki...

Nuraycım beğenmene sevindim. Kelebeklere karşı bir hayranlığım olduğundan ekledim bu muhteşem kelebekleri.. Çok gözlü kelebek ailesinde mavinin her çeşidine rastlayabiliyorsun ama ben en çok bu maviliği seviyorum. Selamlar:)

Ballı Cimcime dedi ki...

Merak edenler için;

http://www.kelebek-turk.com/family.php?id=2

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

merhaba bloguma zıyaretın ıcın tşk ederım bende takıbe aldım senı sevgiler:)

Ballı Cimcime dedi ki...

Tülincim hoşgeldin, burada olmana sevindim:) Blogun harika, sevgilerimle...

TAZE NANE dedi ki...

Fotoğraf o kadar güzelki. Bayıldım adeta.

Ballı Cimcime dedi ki...

Haklısın canım fotoğraf harika; yalnız hikayeyle özdeşleşmesi adına ekledim. İçindeki seni keşfet, kendine ait olan renklerini kaybetmeden yola devam et! Doğanın tüm şartlarına rağmen:)

umursamaz dedi ki...

ballıcimcime, bu yazıyı sen mi yazdın, inan acayıp etkilendim.. nası bir yasamdaızki, gerıde yasayıp bırakıp gidiyoruz.. tuketıyormuyuz acaba ınsanlarıda, yasananlarıda.. kafam karıstı. bu yazıyı bikez daha okumalıyım. cok tesekkurederım, sevgiler.